Klassiekers en partydrinks: cocktails met tequila voor de zomer

Tequila wordt over de hele wereld gedronken en je kan de Mexicaanse drank in bijna elk restaurant op de kaart vinden. De sterke drank is een groot onderdeel van de Mexicaanse cultuur en je kan het niet meer uit de alcoholwereld halen. Het is een lang en moeilijk proces om tequila te maken en wordt ook als een ware kunst gezien in Mexico.

Tequila kopen doe je bij elke slijterij in de buurt, maar een goede tequila vinden doe je bij een echte authentieke drankenwinkel. Cocktails met tequila zijn niet alleen lekker verfrissend, maar je zit na één of twee drankjes meestal al goed qua alcohol.

Dus tequila is niet alleen om te shotten. De Mexicaanse drank is ook erg lekker om te gebruiken bij veel verschillende cocktails. Veel cocktails met tequila zijn rond de jaren 50 populair geworden in Mexico en Amerika volgde snel erachteraan.

Tequila wordt gemaakt van één soort agave, de blue weber agave. De drank wordt alleen gemaakt in vijf Mexicaanse staten. Zie hieronder een aantal recepten ter inspiratie voor jouw volgende tuinfeest.

Long Island iced tea

We beginnen met het ergste van allemaal, maar wel een makkelijke. In de Long Island ice tea horen maar liefst vijf verschillende soorten sterke drank: tequila, rum, gin, triple sec en vodka. Je schenkt een cocktailglas tot ⅔ vol met de 5 dranken en voeg wat ijsklontjes toe. Daarna top je de cocktail af met cola en kan je het mooi garneren met een limoentje. Het is belangrijk om de hoeveelheden goed bij te houden, want anders loopt de samenhang uit balans.

 • 15 ml vodka
 • 15 ml tequila
 • 15 ml witte rum
 • 15 ml gin
 • 15 ml triple sec
 • 60 ml cola

Het mooie is dan je de Long Island iced tea zo sterk kan maken zoals je wilt en er een eigen twist aan kan geven. Vervang de triple sec met maple syrup en de cola met ice tea en je hebt een meer zoete, verfrissende variant.

Tequila sunrise

We gaan van een ware partydrink naar een echte klassieker: de tequila Sunrise. De naam zegt al veel over het drankje. Als versterker wordt tequila gebruikt en het idee is om een sunrise in het glas te creëren. Het klinkt moeilijker dan het is, dus laten we eerst kijken wat je nodig hebt.

 • 45 ml tequila
 • 90 ml sinaasappelsap
 • 15 ml granaatappelsap of siroop

Als eerste meng je de tequila en het sinaasappelsap in een longdrinkglas. Vervolgens schenk je langzaam het granaatappelsap eroverheen en je zult gelijk het effect zien van de sunrise. Omdat hier alleen tequila als versterker wordt gebruikt, is het belangrijk om een goede tequila te gebruiken zoals de Ocho Blanco. Met de Ocho Blanco zul je merken dat de cocktail een zachtere smaak heeft en minder overheersend en sterk is dan andere tequila’s.

Margarita

Nog een klassieker uit Mexico, de margarita. Voor deze cocktail heb je niet veel ingrediënten nodig, maar wel een shaker. De basis bestaat uit tequila, dus het is slim om een goede drank te gebruiken als je er echt van wil genieten. Zie hieronder de hoeveelheden:

 • 45 ml tequila
 • 20 ml triple sec
 • 30 ml limoensap

Schenk de drie ingrediënten in een shaker met ijs en schudden maar. Je weet wanneer het shaken klaar is als de buitenkant ijzig aanslaat. Voordat je de margarita in een martini glas schenkt, kan je de rand van het glas bestrijken met zout. Dit doe je door een limoenpartje over de rand te glijden, zodat de rand nat wordt. Doop de rand in een kom met zout en jouw cocktail ziet er gelijk professioneel uit!

Tequila Old Fashioned

Dit is een twist op de originele Old fashioned waarbij bourbon als versterker wordt gebruikt. Bij de tequila Old Fashioned vervang je dus de bourbon met tequila en de suikersiroop met agavesiroop, zodat de smaken in balans blijven.

 • 60ml tequila
 • 5ml agavesiroop
 • 2 druppels angostura bitter
 • 1 sinaasappel zest

Gooi de ingrediënten bij elkaar en roer alles voorzichtig door elkaar. Garneer met een sinaasappelzest en jouw Tequila Old Fashioned is klaar om te serveren.

Tequila is echt een drank waar je van moet houden en misschien eerst moet leren drinken voordat je het echt lekker gaat vinden. Dit doe je zeker niet door het goedkope spul eens op een zaterdagavond te shotten. Probeer daarom eens deze cocktails uit om de echte smaak van de Mexicaanse kunst te proeven.


Geplaatst

in

door

Tags: